slji

blink2

Saturday, March 5, 2011

kisah teladan..

 assalamualaikum...^_^

cta ny ak cri utk pngajaran buat kita semua...

 :)Ni kisah yang sy baru dgr dr pengalaman salah seorg staff kat opis sy. Tulisan sy ni bukan tujuan nak memalukan dia tetapi sebagai teladan kita semua.....


''Uncle BJ'' nama yg sering sy gunakan untuk panggil dia..........berdasarkan rupa dia kelihatan seperti org Islam, krn nama pun nama Islam...tp sehingga minggu lepas baru la sy tau kisah sebenar........BJ sebenarnya bukan Islam.....dia telah murtad....kisah ni diceritakan sendiri oleh BJ..

Kisah BJ Murtad berlaku masa dia muda2 dulu lebih kurang 20 thn dulu, dia kahwin dgn warga Filipina, masa tu kerja kat luar negara. Hidup susah, takda tempat tinggal, takda kerja &  nak makan pun susah. Jalan mudah BJ ambik adalah murtad (masuk kristen). Masa tu BJ diberitahu kalau nak hidup senang di tempat org kena ikut mrk(kristen)....jd isteri BJ telah membawa BJ ke gereja untuk di'kafir'kan...

BJ bagitau, lepas di murtad, rezeki melimpah-ruah, hidup senang, dpt kerja baik, lumayan dan sbgnya.....sekarang mmg hidup BJ mewah, jawatan pun tinggi kat company sy kerja.....anak2 dia semua kristen.............dia sambut krismas....

Org2 kat kampung dia tau kisah dia, Ayah sy pun tau bila sy tanya Ayah tentang BJ........( BJ masa muda dulu kawan Ayah saya)...

Minggu lepas kat opis, kami bergurau dgn BJ, masa tu salah seorg staff wanita menyuruh BJ mengucap (krn BJ suka cakap benda tak senonoh bila bergurau) tp BJ tak mengucap........sy & staff wanita tu selama ni menganggap BJ adalah Islam....tp Boss kami panggil kami berdua( sy & staff wanita tu) masuk bilik dia....Boss pun bagitau mengapa BJ tak mau mengucap....sebab dia Murtad....masuk kristen.....

Bila dengar apa yang Boss sy ceritakan dr mula sampai hujung, jiwa ini rasa macam dirobek, tersentak, badan mengigil & jantung berdenggup pantas. Staff wanita tu pulak menjerit n mengucap panjang...dia pun mengigil............

Kami rasa tak puas ati, lalu staff wanita tu pegi jumpa BJ untuk minta penjelasan. So BJ pun crita kat kami kisah dia............

Kesimpulan dr kisah BJ ni, ada byk benda bermain dalam pikiran ni.......
napa BJ ambik jalan pintas,
napa BJ terus je terpengaruh dgn pujukan isteri untuk murtad........
napa BJ tak pikir semua tu dulu adalah dugaan & ujian ALLAH........


Kami tanya BJ, adakah BJ penah mengucap lepas dia murtad...........BJ bagitau...hanya dalam hati, ALLAH je yg tau....

Kepada saudara2 sekalian, adakala bila kita hilang pedoman, sy nasihatkan diri sy & saudara2 semua.....ingatlah ALLAH selalu...walaupun kita selalu buat dosa....tp jangan nanti ALLAH tak nak pandang kita lagi........kisah BJ ni cukup benar menyebabkan sy mengigil & seolah2 dunia ni mcm nak kiamat bila2 masa je............... hati2 la dgn setiap perkara yg kita buat...


2 comments:

  1. itu nurtad y sengaja...kadangkala kite tak sedar kite menyekutukan-Nya...sbb2 lahh perlu selalu mengucap...

    p/s:jgn tinggal solat

    ReplyDelete
  2. kalo dy nk msk islam blik bleh ja kan...????

    ReplyDelete